Monday, September 10, 2018

10 September : Win the battle Loss the War

Assalamualaikum

Hari ini genap setahun ayah mertua aku pergi mengadap ilahi
Yes its hard to believe yang dia takde
Kadang-kadang tu aku rasa dia macam pergi holiday dekat tempat yang jauh je..
Tapi hakikatnya... Urrrmmmm
.
Yes, aku memang agak rapat dengan fil aku masa dia ada dulu
Aku anggap dia macam ayah aku sendiri je
Dia pun treat aku macam anak dia sendiri tak macam menantu pun
Sebab tu bila dia takde, aku antara insan yang agak terasa dengan kehilangan dia.

Mak mertua aku lagi laa terkesan.
Yang tu memang takyah citer. Kita yang laki
Pi outstation pun dah tak senang duduk.
Nie yang duduk bersama takpernah berpisah selama lebih 42 tahun
Boleh laaa bayangkan feeling dia macam mana kan? Huhuhuhu
Aku memang respect laa dekat mil aku
Selama fil aku sakit dekat spital lebih
2 months tak silap aku
Selama tu laa, mil aku takpernah sehari pun
Tinggalkan ayah mertua aku dekat dekat spital.
Selama 2 bulan tulaaa mil aku tido atas kerusi kat spital
Bukan anak2 taknak gilir-gilir jaga. 
Puas pujuk, tapi memang dia taknak.
Dia memang nak berbakti sampai ke hujung nyawa laa kiranya.
Memang aku tabik spring laa..
Sampai sekarang,boleh kata setiap hari dia akan kekubur arwah. 😣
.

Pada yang tanya ayah mertua aku sakit apa?
Actually dia takde sakit yang kronik pun
Biasa laa bila tua-tua dia macam rasa sakit
Dalam perut macam gastric je 
So pergi check Dr. dia kata ada polip dekat usus
So kena buat minor operation utk buangkan polip tu.
Bukan high risk pun opt pun. Just tebuk lubang mcm org buang appendic je je kata Doc.
So after raya 2017 ayah mertau aku pun
Ready laa utk buat opt.
Tapi malangnya dari minor opt turns to major opt. 
Dari major laaa melarat-larat hingga akhirnya.
Ayah mertua aku meninggal bukan sebab penyakit polip dkt usus tu
Dia meninggal sebab kena pneumonia
Pelik bukan? 
Tapi itu laa. Kita hanya merancang..
Dan DIA juga merancang
Dan sesungguhnya rancangan DIA juga laa yang terbaik
.


Al-Fatihah untuk
Haji Alias @ Ales Bin Ramli
Semoga Allah swt tempatkan Ayah di taman-taman syurga NYA
.

We miss you Ayah
Damai laa disana. 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...