Tuesday, December 3, 2019

Unforgettable year 2019


Salam...

Tahun 2019 dah nak habes dah pun, baru sis nak hupdet blog. 
Maklum laa sekarangkan zaman IG berleluasa
So update IG je laa selalu. Hihihi
.

Year 2019, mmg unforgettable year. Nak kata best of the year pun idok laa..
Tp macam-macam terjadi dlm hidup sis bagi tahun 2019 ni. Huh!
 .

Awal tahun hari tu, berita sadis berlaku. Abang sis no 2, di sahkan mengidap kanser tulang stage 4! Huhuhu
Tahu-tahu dah stage 4, then kebarangkalian untuk pulih tu tu sangat tipis. 
Doc bagi jangkaan boleh hidup 6 bulan je lagi.
Tapi takdor tuhan mengatasi segalanya.
Tak sampai 3 bulan dari berita sadis tu,
Abang sis dah pergi mengadap ilahi pada bulan puasa. 
Al-Fatihah untuk Arwah abang sis
Sis sayu sangat. Dia laa satu2nya abang sis yg banyak sapot sis waktu sis belajar diploma dulu 
Moga Allah SWT tempatkan arwah di sisiNya. 
Aminnrabbilalamin


 .

Next, dalam berita sadis abg sis tu, sis disahkan mengandung. Alhamdulillah after 3 years
Allah bagi lagi sis rejeki. 
Alhamdulillah..
.

Next 5/11/19 hari tu sis konvo Master sis! Yeahhh!!!
Ehh, tapi bukan master by research yg sis buat berkurun tu ye. 
Master tu sis dah benamkan kedasar lautan paling dalam sekali. Hihihi
Yang ini sis graduate Master by cousework or Master Engineering.
Alhamdulillah.. 
Sis berjaya habeskan dlm masa 12 bulan. 
Sis start bulan 9 tahun 2018 then sis habes bulan 9 tahun 2019. 
Memang sis pulun habes-habesan laa.
Mengandung 7 bulan pun, sis rela usung perut pegi buat experiment dekat Lab 
Bermain dengan minyak2, dengan mesin2, dengan besi2.. 
Tapi demi dak habeskan dalam tempoh setahun, sis gagahi juge. Hehehe
Alhamdulillah sis berjaya habeskan dengan pointer 3.72/4.00
Sikit lagi nak pakai selempang. Hohoho
Tp UKM takde selempang bagai. UiTM juga ada. 😉
.

Sidang 8 - Konvokesyen UKM ke- 47- Fakulti Kejuruteraan & Alam Bina

Seminggu sebelum konvo sis pegi photoshoot, takut-takut tak sempat konvo. heheh
masa ni sis preggy 38 minggu

Sis dengan classmate sis. Muda lagi budaknya baru 23 tahun dah complete Master!
salute arr.

Suku dari classmate sis. Kitaorg yg grad tak ramai 7/8 org je yg GOT.

Next 8/11/19, 3 days after konvo. Sis berjaya lahirkan baby girl chuols!
Akhirnya sis bukan lagi the only flower in MrAidi Family dah.
Kena share dah dengan baby girl sis. 🤗
Nanti sis buat entri lain pasal baby girl sis.
.
Baby girl sis. 8 Nov 2019. Friday. 8.30 am

Owhh last untuk tahun 2019 ni. Finally after 9 years of marriage
Kami dah berjaya beli rumah!!!
Alhamdulillah...
InsyaAllah hujang tahun ni dapat masuk rumah baru. 
 .

Itu saja laa corak-corek untuk tahun 2019 ni. 
Ada kenangan pahit dan ada kenangan manis
Itu baru laa dinamakan kehidupan. 😉
.

Salam sayang dari sis
Ketemu lagi tahun 2020






Monday, September 10, 2018

10 September : Win the battle Loss the War

Assalamualaikum

Hari ini genap setahun ayah mertua aku pergi mengadap ilahi
Yes its hard to believe yang dia takde
Kadang-kadang tu aku rasa dia macam pergi holiday dekat tempat yang jauh je..
Tapi hakikatnya... Urrrmmmm
.
Yes, aku memang agak rapat dengan fil aku masa dia ada dulu
Aku anggap dia macam ayah aku sendiri je
Dia pun treat aku macam anak dia sendiri tak macam menantu pun
Sebab tu bila dia takde, aku antara insan yang agak terasa dengan kehilangan dia.

Mak mertua aku lagi laa terkesan.
Yang tu memang takyah citer. Kita yang laki
Pi outstation pun dah tak senang duduk.
Nie yang duduk bersama takpernah berpisah selama lebih 42 tahun
Boleh laaa bayangkan feeling dia macam mana kan? Huhuhuhu
Aku memang respect laa dekat mil aku
Selama fil aku sakit dekat spital lebih
2 months tak silap aku
Selama tu laa, mil aku takpernah sehari pun
Tinggalkan ayah mertua aku dekat dekat spital.
Selama 2 bulan tulaaa mil aku tido atas kerusi kat spital
Bukan anak2 taknak gilir-gilir jaga. 
Puas pujuk, tapi memang dia taknak.
Dia memang nak berbakti sampai ke hujung nyawa laa kiranya.
Memang aku tabik spring laa..
Sampai sekarang,boleh kata setiap hari dia akan kekubur arwah. 😣
.

Pada yang tanya ayah mertua aku sakit apa?
Actually dia takde sakit yang kronik pun
Biasa laa bila tua-tua dia macam rasa sakit
Dalam perut macam gastric je 
So pergi check Dr. dia kata ada polip dekat usus
So kena buat minor operation utk buangkan polip tu.
Bukan high risk pun opt pun. Just tebuk lubang mcm org buang appendic je je kata Doc.
So after raya 2017 ayah mertau aku pun
Ready laa utk buat opt.
Tapi malangnya dari minor opt turns to major opt. 
Dari major laaa melarat-larat hingga akhirnya.
Ayah mertua aku meninggal bukan sebab penyakit polip dkt usus tu
Dia meninggal sebab kena pneumonia
Pelik bukan? 
Tapi itu laa. Kita hanya merancang..
Dan DIA juga merancang
Dan sesungguhnya rancangan DIA juga laa yang terbaik
.


Al-Fatihah untuk
Haji Alias @ Ales Bin Ramli
Semoga Allah swt tempatkan Ayah di taman-taman syurga NYA
.

We miss you Ayah
Damai laa disana. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...