Monday, January 5, 2015

Book 2015, Chapter 1 Pages 5



As salamualaikum My Lovely Readers 


After a long time, tetiba muncul kembali di tahun baru 2015!
taun 2014 baru jer berlalu membawa seribu  satu kisah. 
kisah di perhujung chapter pun berlalu dengan kisah dukanyer jugak. huhuu
tapi bukan aku ler, aku hanya sebahagian daripada jutaan rakyat malaysia 
yang berduka diatas Ujian yang Allah turunkan di perhujungan buku 2014!

aku rasa dlm banyak banyak taun , taun 2014 ler yang mencabar kepada kita sume
khususnyer rakyat Malaysia.

8 March 2014
Malaysia dikejutkan dengan
 berita kehilangan pesawat MH370 yang sampai sekarang masih menjadi tanda tanya
kemana hilangnya pesawat yang membawa ratusan penumpang itu
macam macam teori serta kompirasi yang keluar
tapi satu pun tidak disahkan benar,
hilangnya masih menjadi mesteri. perginya membawa seribu satu harapan
apa pun aku tetap mendoakan yang terbaik 
untuk mereka yang berada di dalam pesawat itu.
Hanya ALLAH yang maha mengetahui segalanya.


seterusnya pada dalam 2014 ler, peperangan antara Pelastin dengan Israel
yang dah berlaku sekian lamanyer tapi pada taun neh
Israel akhirnya melakukan renjatan senjata ke atas Pelastin. Setelah mendapat
kencaman hebat daripada seluruh dunia.
walaupun aku tau temberang lebih je Israel tu. dah tak cukup dana nak serang ler
tu sebab tu konon-konon nyer lakukan renjatan senjata.
Aku tetap mendoakan semoga Allah memelihara bumi Pelastin
dan Islam tetap akan menang akhirnya


Sekali lagi Malaysia dikejutkan dengan berita yang sangat sadis dan mengayat hati
apabila pesawat Malaysia MH17 daripada Amsterdam ke Malaysia di tembak jatuh
di sempadan Ukraine dan Rusia,
boleh pulak kata tersalah tembak. tak kan tak tahu mana satu pesawat perang dengan 
pesawat penumpang.
Nampak sangat temberang mereka disitu. temberang siapa?
hanya Allah yang maha mengetahui.


Setelah ujian demi ujian di turunkan keatas bumi Malaysia, dipenghujung
tahun 2014 sekali bumi Malaysia di uji dengan "BAH MERAH"
yang menenggelamkan dan melumpuhkan negeri-negeri di pantai timur.
banjir yang paling buruk yang dicatatkan oleh sejarah Malaysia
umpama Tsumani kecil!
diharap mereka yang terlibat tabah menghadapi ujian yang diturunkan
oleh-Nya.



Dihujung-hujung tahun 2014, sekali lagi kita sume digemparkan dengan kehilangan
pesawat AirAsia Indonesia dari Surabaya ke Singapore
kehilangan yang sangat mengayat hati kerana setelah 2 hari kehilangan pesawat penumpang itu akhirnya serpihan pesawat dijumpai di tengah laut selat karimata
dipercayai terhempas kerana cuaca yang buruk. 
Mayat-mayat juga dijumpai disekitar penemuaan sepihan pesawat itu.
walaupun bukan semuanya lagi.


Untuk aku juga taun 2014 merupakan tahun yang mencabar jugak berbanding taaun-taun sebelum neh.

20 March 2014 tarikh neh bukan masalah donia pun yea
 aku n zahin je yang pulang ke Malaysia setelah tiga tahun tiga bulan duduk di Nz
klu org kata hujan emas dinegara orang 
hujan batu dinegara sendiri, 
lebih baik dinegara sendirikan? bagi aku lebih baik hujan emas.
kaya sikit! muahahhahaha
 6 bulan Mr Aidi takde sekali dengan kami. dia di Nz kami dua beranak di Malaysia,
So peham-paham ler urus anak seorang diri. huhuhu
tapi kami masih bertabah serta bertahan. bertahan ker? muahahah

My plane MH130 Auckland Airport.

28 August 2014, aku register diri sendiri di UKM buat M.Eng.
setahun setenggah. tapi..ada tapi disitu. 
akhirnya pada bulan sebelas aku tukar mode pengajian daripada M.Eng kepada M.Sc
buat research je ler. memandangkan diri sendiri yang kena uruskan anak
anak sakit aku tak leh pegi kelas. tak leh nak buat assement. akhirnya
satu keputusan yang sangat berat untuk aku buat dalam hidup aku tukar mode pengajian!
tapi aku rasa itu yang terbaik untuk aku dan anak aku pada masa itu.

Mama's Registration day at UKM.

Akhirnya bulan dobelas, aku officially nyer student MSc or Master by Research.
Seb baek my Sv sporting nak habes walaupun tegas hokey,
klu dia tak benarkan aku switch mode makanya aku skang mesti macam org giloo,, hahha

PHD Submitted.

owh taun 2014 jugak ada berita baik buat km sekeluarga, bukan zahin nak dapat adek
tapi akhirnyer diperhujung tahun 2014 after 4 years
Mr AiDi dah pun submit thesis PHDnyer, Alhamdulillah, Nikmat Allah
di sebalik kesukarkan pasti ada manisnya!



Alhamdulillah untuk tahun 2014!
Bismillahirrahmanirrahim untuk tahun 2015

heart clip art

Tuesday, August 26, 2014

Book 2014, Chapter 8, Page 26


As salammualaikum my readers ^___^


Wooowww!!! after more than 5 months pulang ke Malaysia baru hengat nak hupdet belog. muahahahha
Malas yang hamat sangat nak buka lappy sebenarnya.. 
tetibe rindu pulak kat belog, gagah ler jugak bukak lappy.
tak sangka dah 5 bulan rupanyer kteorang balik Msia.  Rasa macam sekejap je masa berlalu.
Kteorang balik aritu ke Msia pada 20 March_ 
tapi 5 days after tu Mr. AiDi fly balik ke Nz for 3 months. tinggal ler kami 2 beranak je.
ke-hulu-hilir-dengan- anak- guwe yang satu itew.

Ekceli biler bukak belog neh, aku rindu sangat dengan Nz, maklum ler segala mak-nenek- journey kteorang dari aku mula sampai ke Nz sampai ler tinggalkan Nz sume ada dalam belog neh.
ofkos ler biler bukak belog neh membuatkan aku teringat segala-galanyer tentang Nz.
**nanges**

us_masa zahin baru 2 bulan ke Nz_

Rindu nak lepak-lepak dekat parks macam selalu kami buat dedulu, jalan-jalan pegi beach ker,
pegi waterfall ker, pegi kutip starberi ker, kutip apple ler_ segalanya tentang outdoor di Nz rindu nak buat. Dekat Msia neh,banyak kena kurangkan aktiviti outdoor. hari tukan haze teruk plus
panas sangatkan sekarang--

lenkali aku wajimkan diri untuk tulih lagi dibelog yang serba usang neh. hhihihi
sekarang zahin ke playskool boleh ler taip-taip-selalo- muahahahh


Thanks for readiNg our jourNey!.


heart clip art
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...