Tuesday, September 13, 2016

International Conference APSIM (2016)

Salam

Just nak share my experience pegi academic conference.1st time i join activity ber conference ni
itu pun sebab requirement UKM
 kalau buat Master by Research memang wajib pegi conference
 at least sekali sepanjang pengajiaan. rasanya sume Uni sama kot. hehe

Early registration_ zahin yang nak sangat pegi conference ni, iols taknak pun. =B 
Disebabkan iols dah nak habes master (plan je dah nak habes, habesnya entah bila ;P)
so my Incek Sv pun cepat-cepat ler soh join mana-mana conference yang berkaitan dalam taun neh juga. 
1st conference yang dah hantar abstract sekala bagai, sepatutnya awal APRIL hari tu.
tapi last masa nak buat payment
My Sv kata, takyah pegi ler that conference sebab jauh. Actually tak jauh mana pun. dekat penang je pun. 
tapi disebabkan kalau pegi conference tu, kena book hotel plus plus extra kos
My Sv pun tak setuju (kedekut duit actually tu =B)
Finally dia soh pegi conference dekat Putrajaya je.
dekat. takyah book hotel. Jimat katanya. +B
iols ON je. mana-mana pun ok, lagi ok sebab conference dekat putrajaya tu hujung bulan 8
so masa tu rasa macam lambat lagi so lagi lambat lagi baguih! HAHAHA

1st day conference! my session esoknya pula.
so 28-30 August hari tu berlansung ler conference APSIM di Hotel Everly, Putrajaya.
iols memang cuak giler ler untuk join conference nie. maklum ler memang takde experience langsung pun before nie.
International Conference pulak tu. mula ler rasa nak p kelas bahasa Inggeris time tu gak. 
rasa macam cuakkkknyer, nak cakap depan ramai orang. 

Dik mok nak ikut ler tu, kasi singgit upah dok umah. heheh
last present depan orang pun time FiNal Year Project yang dah bertahun lamanya tu.
tapi Alhamdulillah aura bekas bagi lecture depan students dulu tu rupanya masih ada lagi. hehe
ok je pun present papernya. takde cuak pun time present tu.
My hubby cakap, iols nie cuak je lebih.  hehe
Lepas habes conference tu, i cakap dekat my hubby,
ehh best ler join conference, nak join lagi ler.! HAHHAHA
tengok tahap keyakinan diri yang tinggi disitu. eksen je ler.
before present paper work punya ler ketaq segala bagai. HEHEHE

I'm a presenter for today! 

 After conference tu, jalan-jalan ke Alamanda pula. konon-kononnya nak celebrate ler.
nak celebrate apa pun tak tahu.hehe
Actually weols teman dik mok pegi detim dengan mira rosli uols.
tengok siap suap-suap ice cream lagi.
 jangan jeles amar bahrin yea! HAHAHA

Nak makan betoi-betoi pulak dia nie. huhu

Thanks for reading our JourNey!




heart clip art

Wednesday, August 17, 2016

DaNieL ZaariF : 6 Months!

Assalamualaikum.

9 Feb 2016 - 9 August 2016
Si adik Mok dak genap 6 bulan dah pun. perkembangan Alhamdulillah
dah meniarap seawal 5 months. 
sekarang ni fasa musing-musing plus balik balik badan.
yang lawaknya dik mok nie, ada gear gostan jer. so asek ke belakang je ler jalannyer.

Dah start solid food seawal 5 bulan 25 hari. kak ton memang suka awalkan. hehe
rasanya sama mcm abg dia dulu pun start lebih kurang 5 bulan 25 hari gak.

Makanan pertama dik mok adalah puree pear! act tak nak kasi buah-buahan lagi awal-awal nie
tapi terpaksa... 
sebabnya 2,3 sebelum start solid, dik mok asek sakit perut jer. susah nak poo poo.. hhuhu
terpaksa kasi buah-buahan supaya senang membuang.hehehe

sebabnya dik mok nie fully BF, so kalau maknya salah makan sikit, mula ler perut dia akan meragam.
setakat nie yang dikenal pasti akan membuatkan perut dik mok meragam'
kalau mama makan pedas-pedas <---- dah="" ler="" p="" peberet.="">
makan chocolate. <---- jugak.="" p="" peberet="">
terlebih minum milo or kopi <---- akan="" dik="" mendapat="" mok="" p="" sah-sah="" sembelit.="">
kesiann tengok. so terpaksa ler mama berkorban. huhu

setakat hari nie dik mok dah makan puree pear, puree carrot, puree brown rice, puree sweet potato, puree apple, puree avocado, puree pumpkin n puree oat. 
macam banyak jer. hehe.. ada yang cuba 3 days rule ada yang tak. 
macam sweet potato, baru kasi makan 2 kali pewot dik mok dah kembong bomm bomm bomm..
tak sesuai nokkksss.. 
puree avocado dik mok tak suke... tak nak makan pun. yang kita suap kuar balik.
terpaksa stop. ada lah 3 kali makan.
yang dik mok peberet puree pear, puree apple n puree brown rice!

nampak tak? sebab 1st taste dia dah rasa manis, so yang tak rasa manis sume dia taknak dah.
ngade-ngade!
macam abang dia dulu, 1st solid food makan puree brown rice, pastu vege then baru fruits.
so takde ler memilih sangat yang kita suap dia ngap jer.
si adik banyak memilih lak. 

ehh.eehh.. suap apa mende neh..
 1st day makan puree pear. terkejut dia. 

urmmmm sudap jugak. NGAPPP!!
 Dik mok nie susah sangat nak smile klu compare dengan abang dia dulu.
tapi sekali dia senyummmmmm..
jatuh cinta! haha
mama tolong kasi smile ^________^

Untu 6 months nie tak bawak lagi peggi check up sume tu. sebab dik mok baru baik dari kena Influenza B plus kena flu balik after tu pulak.
Influenza kena jangkit dengan abang.  Flu jangkit dengan mama pulak.
so sebab asik kena flu on off on off tak bawak lagi ler pegi check up.
tunggu sihat sejahtera baru pegi check up!





Thanks for reading our jourNey!




heart clip art
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...