Wednesday, August 17, 2016

DaNieL ZaariF : 6 Months!

Assalamualaikum.

9 Feb 2016 - 9 August 2016
Si adik Mok dak genap 6 bulan dah pun. perkembangan Alhamdulillah
dah meniarap seawal 5 months. 
sekarang ni fasa musing-musing plus balik balik badan.
yang lawaknya dik mok nie, ada gear gostan jer. so asek ke belakang je ler jalannyer.

Dah start solid food seawal 5 bulan 25 hari. kak ton memang suka awalkan. hehe
rasanya sama mcm abg dia dulu pun start lebih kurang 5 bulan 25 hari gak.

Makanan pertama dik mok adalah puree pear! act tak nak kasi buah-buahan lagi awal-awal nie
tapi terpaksa... 
sebabnya 2,3 sebelum start solid, dik mok asek sakit perut jer. susah nak poo poo.. hhuhu
terpaksa kasi buah-buahan supaya senang membuang.hehehe

sebabnya dik mok nie fully BF, so kalau maknya salah makan sikit, mula ler perut dia akan meragam.
setakat nie yang dikenal pasti akan membuatkan perut dik mok meragam'
kalau mama makan pedas-pedas <---- dah="" ler="" p="" peberet.="">
makan chocolate. <---- jugak.="" p="" peberet="">
terlebih minum milo or kopi <---- akan="" dik="" mendapat="" mok="" p="" sah-sah="" sembelit.="">
kesiann tengok. so terpaksa ler mama berkorban. huhu

setakat hari nie dik mok dah makan puree pear, puree carrot, puree brown rice, puree sweet potato, puree apple, puree avocado, puree pumpkin n puree oat. 
macam banyak jer. hehe.. ada yang cuba 3 days rule ada yang tak. 
macam sweet potato, baru kasi makan 2 kali pewot dik mok dah kembong bomm bomm bomm..
tak sesuai nokkksss.. 
puree avocado dik mok tak suke... tak nak makan pun. yang kita suap kuar balik.
terpaksa stop. ada lah 3 kali makan.
yang dik mok peberet puree pear, puree apple n puree brown rice!

nampak tak? sebab 1st taste dia dah rasa manis, so yang tak rasa manis sume dia taknak dah.
ngade-ngade!
macam abang dia dulu, 1st solid food makan puree brown rice, pastu vege then baru fruits.
so takde ler memilih sangat yang kita suap dia ngap jer.
si adik banyak memilih lak. 

ehh.eehh.. suap apa mende neh..
 1st day makan puree pear. terkejut dia. 

urmmmm sudap jugak. NGAPPP!!
 Dik mok nie susah sangat nak smile klu compare dengan abang dia dulu.
tapi sekali dia senyummmmmm..
jatuh cinta! haha
mama tolong kasi smile ^________^

Untu 6 months nie tak bawak lagi peggi check up sume tu. sebab dik mok baru baik dari kena Influenza B plus kena flu balik after tu pulak.
Influenza kena jangkit dengan abang.  Flu jangkit dengan mama pulak.
so sebab asik kena flu on off on off tak bawak lagi ler pegi check up.
tunggu sihat sejahtera baru pegi check up!





Thanks for reading our jourNey!




heart clip art

Tuesday, August 16, 2016

Jalinan Kasih


Selamat Malam aka gud morning!

Title hakak.. tak hengat doniyaaa punya jiwanggg! HAHAHA
sebenarnya nak tulih hepi anibesari je. tapi nampak macam cliche sangat ler pulop. 

bulan nie bulan anibersari kak ton dik nonn oitt!
sedaq tak sedaq rupanya dah 6 taun kak ton bernikah dengan habang separuh sado kak ton tu.
pelbagai onak dan ranjau berduri dah kak ton tempuhi.
sampai tercalar-calar badan kak ton kena segala jenis mak nenek duri.
daripada duri pokok nipah sampai ler keduri pook semalu kak ton dah kena.
ehhhh!! asal lak tetiba duri lak masuk neh? nampak sangat kak ton tak stabil laa nie.
maklum ler dah koi 2:33 am jam Malaysia.
sepatutnya kak ton dah p beradu dah pun. 

ok ler kak ton nak p beradu seperti adudu dah nie!
daaaaa...

owwhh lupa pulak. 
Happy Anniversary  untuk kak ton n hasben kak ton
semoga bertambah berseri-seri hendaknya.
^____ Ucapan kak ton untuk diri sendiri sambil tarik gebor selimut!

kak ton memang kanak kanak ceria uols! kak ton naik mende alah ni pusing mall! kerlassst gitew.

7.8.2010 - 7.8.2016

6 years of blessed marriage,
2 wonderful.kids,
1001 amazing adventures,
Endless happiness,
May god continue to bless our marriage until jannah

xoxo!
mama


heart clip art
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...