Salam Semua ^^
gambor pisang yg tidak bersalah didalam hal ini ^^
Kisahnya begini, last week g Avondale n terjumpe ler ngn en pisang ini
kesian tgk die kepanasan, **sbb time tuh ari panas
nk pulak Annyeonghaseyo oppa yg mnjualnyer
apa lg terus aku mnbeli pisang ini dgn harga 70 sen sesikat
Jln2 lg, jmpe lg encik pisang yg meminta aku mnbelinyer..
kecian pnye pasal lgpn harganyer lg murah 50 sen sesikat!!
**cisss!! en Annyeonghaseyo.. tipu aku!! aku terus mnbelinyer..
aku dh ader 2 sikat pisang yg hampir masak ranum.. owh!!
nk buat aper neh, igt time beli td nk wat cokodok..
tp byk cmneh, xkn ari2 cokodok.. errmm
smlm ngn rajinnyer, mnbuat lawatan sambil belajar di alam maya ini
jumpe ler resepi ini, drpd my resepi jer..
jadi ler....................... +______________+
Kek Pisang!!! yg lobang2 tuh kne cucuk ngn grafu!hehe
Resepinyer maleh nk nulis, pjg sgt..
tp senang bangat jer buatnyer.. cm buat cokodok!
inilah hasilnyer setelah aku membelahnya pd pg ini..
memula resepi ini untuk dikukus
so nk cube ler kukus, sekali loyang lg besar dr periuk pengukusku..
xjd aku nk kukus, terpaksa bakar juga..
boleh cuba tau.. Delicious!!
Nota Kaki Kanan:: Tahukah anda khasiat buah pisang? Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi yg terpenting iaitu sucrose, fructose, & glucose. Selain itu ia juga kaya dengan fiber. Pisang juga dapat membekalkan tenaga segara kepada badan. Khasiat pisang juga dpt melindungi badan kita drpd terkena pelbagai penyakit ~ sumber: pakathowto.com
Nota Kaki Kiri:: Here, i love bananas so much!! coz it reminds me so much of my country Malaysia..
14 comments:
best2...simpan pisang tu buat mcm2 lg...nti bawak masa majlis baca Yassin, okeh...hahahaha...akak nak tlg ngap jer!
hahha.. k.ina cmner nk simpan dh masak ranum sgt2 tuh..hehe.. nk wat cokodok jer ler nnt.. high tea ler katakan.. heheheh
Sgt2 nice la madam..sallut!!
Pisang tu buat pisang salai jer klu byk sgt..boleh jugak buat pengat pisang..yg paling mudah buat lempeng pisang...(teringat zaman kocik2 dulu,mak selalu buat lempeng pisang..hukhukhuk..)
cmner nk wat pisang salai tuh? xreti den.. lempeng pisang? wow sedapnyer.. leh wat neh..
pisang tu rebus je pastu curah dgn sirap coklaat...marveles jugak..hehe,resipi sihat lg nih...
Tak rajin nak cuba.. Tapi cuba mkn nak... =P
klu cube mkn lg yummy tau.. jemput2=)
sedapnya kek pisang tp malas nak buat..dasar tahu nak makan jekk..hehe
wah bestnye masak2..huhu..best x dok auckland..btw, ade gak mbe dkt auckland tu..hihi
tingin nk test wat la nnt..nampak cam bes jer..hehe
anum: auckland xder snow xbes..hahhah
ann: cuber ler ann, senang sgt cara pembuatannyer..
sedap hingga menjilat jari :D nanti buat lagi ek? dengar kater nak buat lagi malam ni..sabar menanti :D
k.ina.. ini ler resepi kek pisang tersebut:
5 bijik pisang saiz sederhana
2 cup tepung
1/2 cup gula halus
1/2 tsp garam
1/2 tsp soda bikarbonate
3 tsp baking powder
1 cup mnyk masak
2 biji telur
sedikit esen vanilla
cara2: pukul telur n gula sampai kembang, pas2 letak pisang pukul sekejap, pas2 letak tepung, soda bikar, baking powder, garam pukul lg.. pas2 last sekali letak myk n pukul die lg.. pas2 siap..^^
bakar dlm suhu sederhana selama 45 min~1 jam..
sekian; resepi drpd my resepi=)
Post a Comment