Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers
Lilypie First Birthday tickers

Friday, April 29, 2011

Ayam Goreng KunyiT Berempah


Salam & Selamat MaLam..

Kali ini khas aku nk bersiaran daripada dapur ler..hihihi
klu drpd dapur sah2 ler masakan kn? mmg betuiii, ari neh aku nk share resepi ler^^
mudah, cepat & pasti sedap!
itu ler tema resepi kali ini..
so memula aku tunjukkan ler ruangan dapurku
tempat yg selalo aku dok main masak2 sorang2..


tempat aku bermaen bersuke ria disini^^

Comeikan?hehe kecik jer dapur kt apartment neh, tp sume lengkap
siap ader dishwasher!! preghhh.. tp aku xpernah guna pn..
heheh, buat aper nk guna bukan byk pinggan mangkuk nk basuh pn=p
ishish..dah2 bkn nk story sal dapur.. nk story sal masakkan neh.

wlpn resepi neh xder ler sehebat resepi cik mat gebu eh
ala yg femes tuh.. tp aku nk tempek gak resepi neh kt cni..^^
resepi neh sgt mudah n amat sesuai utk set2 yg xdpt hidayah lg
utk tere memasak tuh.. @pn utk yg baru2 kawin tp xbrape cekap
nk memasak, @pn untuk yg bujang2, ank teruna pn leh try masakan ini..
sgt mudah.. yg tere2 masak tuh xyh ler try nnt wat malu aku jer.. hihiihhi
AyaM GorENg KuNyiT BeremPah


Nampak Lazatkn? uikssss.. sudah pasti kelazatannyer itu tak perlu disangkal! ayat bajet master chef ok?

Bahan2:

- Isi ayam (slalo amek part breast ayam tuh, part nehkn org xbrape suke mkn)
-Kunyit idup, klu yg dh jd abu tuh kureng sedap mungkin
-rempah kari ~gune jer kari aper2, slalo letak kari ikn
-2 ulas bwg puteh (xsuke letak manyak2)
-garam + cukup rasa (meggi!)
-1 sudu kecik gula

cara2:
ayam tuh korang potong ler nipis2 n kecik2, ala ikut citarasa sendiri
pas2 blander garam, bwg puteh n kunyit (guna blander kering tau)
n pas blander korang gaul bhn2 tuh ngn ayam td + rempah (1 sudu besar cukup ler)
letak gula, n cukup rase @pn pasti sedap..
pas2 perap ler die setggh jam ~ 1 jam
lepas perap dah boleh mula mengoreng.. klu byk buat ler 2 bhgian
korang boleh letak bawang besar potong bulat2 klu suke @pn
letak kacang panjang, goreng bwg besar @pn kacang pjg tuh sebelum korang
angkat ayam nnt..
Tada dah siap, jadi ler ayam goreng kunyit cam korang order kt kedai tuh..
3 renggit, tp dapat ciput jer kn.. baek buat sendiri..hihihi
sekian drpd chef kali ini..

tq for reading our journey!!
annyeong^^


heart clip art

5 comments:

cik najah said...

wah.. musti try nih ! hehe . menyelerakan :)

Elie Lily said...

sedapnya!!
nk jugak! heee

LuN@_aiDi said...

glah >> sila cube, sgt mudah n sudah pasti sedap!^^


little cortoon >> masak untuk tghari ini ok? enak=)

terdampar dipinggirkan said...

puan tambah halia cket..ketuk je halia tu, lg sedap..

LuN@_aiDi said...

owhhh ..ok..ok.. nnt sy tambah^^ tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...